Gij zult uw leven zin geven

VN - zin

Voor Vrij Nederland schreef ik een verhaal over de moeizame verhouding tussen zingeving en psychologische hulpverlening ofwel ‘de wetenschap’.

De populariteit van de zingevingsdominees geeft intussen wel te denken. Honderdduizenden verkochte boeken over imperfectie, lijden en verbondenheid doen vermoeden dat lezers iets anders beu zijn: de individualistische samenleving die verwacht dat ze hun uiterste best doen voor uitmuntende, concrete resultaten. Niet goed genoeg? Dan is er nog werk aan de winkel. Mogelijk heeft de lezer geen trek meer in dat doorgeschoten zelfverbeteringscredo.

Daarnaast kennen we allemaal existentiële problemen, volgens psychiater en psychotherapeut Angelien Steen van GGz Centraal. Het viel haar op dat veel jongeren zinloosheid ervaren, ze vroeg zich af wat dit inhield en zette aan de Universiteit van Humanistiek een promotieonderzoek op naar persoonlijkheidsstoornissen en zingeving. ‘Het feit dat we bestaan, wie we zijn, hoe we moeten leven zijn kwesties waar iedereen mee moet omgaan. Dat valt niet altijd mee en psychiatrische problemen hangen daar nauw mee samen. Je ervaart dan vaak minder zin in je leven. Omgekeerd loop je meer risico op deze klachten bij een verminderde zinbeleving. En als bijvoorbeeld een depressie opklaart, zie je dat de zin daarop meelift. Zingeving is onderdeel van je functioneren.’

Verder lezen

Mijn onderzoek naar zingeving volgen? Laat je e-mailadres hier achter.

Waardeer je dit artikel? En wil je weten welke rol zingeving speelt in ons leven en de maatschappij? Doneer dan een bedrag naar keus. Zo help je mij verder te werken aan een onderzoek naar zingeving en kwaliteitsartikelen hierover. Veel dank!

Tot nu toe gedoneerd: € 197,62.

2 gedachten over “Gij zult uw leven zin geven

  1. Jolien Beantwoorden

    Dag Jolanda!

    Dit artikel gelezen in Vrij Nederland. Wat een fijn artikel. Ik kan me helemaal vinden in wat je zegt en wat de andere drie professionals beamen over zingeving. Dit wilde ik graag even laten weten!

    Groet,
    Jolien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *