Gij zult uw leven zin geven
Zingeving psychiatrie – De ggz heeft zingeving opgenomen in de diagnose- en behandelpraktijk. Maar nog steeds verschillen professionals van mening: ga je met zingevingsvragen naar een predikant of psycholoog? Ik …
Zingeving is de fundering van onze cultuur. En het bouwwerk is nooit af. Waar zijn we nu en hoe beïnvloedt dat ons alledaagse leven? Je leest het hier.
Zingeving psychiatrie – De ggz heeft zingeving opgenomen in de diagnose- en behandelpraktijk. Maar nog steeds verschillen professionals van mening: ga je met zingevingsvragen naar een predikant of psycholoog? Ik …
Ik sprak primatoloog Frans de Waal, volgens Time een van de meest invloedrijke mensen wereldwijd, over zijn fascinerende onderzoek. We lijken meer op dieren en zij op ons, dan we soms denken.
Alledaagse klussen uitbesteden, dat scheelt tijd. Die kun je dan in je werk of in leuke dingen steken. Zinvol? Daarover werd ik geïnterviewd voor Het Financieele Dagblad.
Yuval Harari interview – Met zijn boek Homo Deus schetst historicus Yuval Noah Harari een bij tijd en wijle onheilspellend beeld. Ik vroeg hem naar onze toekomst in tien thema’s. …
Ons verlangen naar geluk wijst kennelijk op een tekort. Volgens antieke denkers was filosofie de weg naar een oplossing. Geldt dat nog steeds?
Arjen Kleinherenbrink vindt het tijd voor een nieuwe kijk op de werkelijkheid. De filosoof geeft alle dingen, waaronder de mens, daarin evenveel recht van spreken. Dé natuur, dé markt of God bestaan niet.
Religieus bijeenkomen mag met meer dan dertig man, cultureel samenkomen niet. ‘Mijn muziekmiddagje is net zo goed zingeving.’ Willen de echte zingevers opstaan?
Even geen tijd voor zingeving, zo is sinds de crisis regelmatig te horen. Maar als we willen overleven zullen we wel moeten. Religie is als zingevingssysteem niet voor niets met de mens mee geëvolueerd.
Zin geven doen we de hele dag door. Juist een crisis die draait om onze gezondheid maakt dat duidelijk. Hoe geven we betekenis aan een nieuw alledaags leven?
Met nieuwsanker Charles Groenhuijsen sprak ik voor Vandaag Magazine over een gezonde dosis relativering in roerige tijden. ‘Mensen zien vaak én klimaatproblemen én die vreselijke sociale media én de politicus die ze verafschuwen.’
Zingeving ggz – De nadruk op doelen stellen en verbinding zoeken houdt zingeving in de greep van het idee dat ons leven ‘maakbaar’ is. Als we bij zingeving al niet …
Maakbaarheid – Het begrip zingeving suggereert dat we zelf aan iets zin kunnen geven. Maar in hoeverre zitten we zelf achter het stuur? Ik vertel hierover tijdens Het Filosofisch …
Persoonlijke zingeving braaf en stichtelijk? Mwah, we kunnen eerder niet anders. Vijf vragen én de antwoorden. Persoonlijke zingeving, is dat geen hobby voor gelovigen en zwevers? Welnee, we doen …
Philip Kitcher, Brits-Amerikaanse filosoof, is niet gediend van anti-religieus activisme. Toch denkt hij dat religie op haar retour is. ‘Ik ben optimistisch over het oplossen van menselijke problemen.’ Wetenschapsfilosoof …
Religie en samenleving – Een rake Voetnoot van Arnon Grunberg bij mijn interview met wetenschapsfilosoof Philip Kitcher in Trouw. Grunberg is sceptisch over Kitchers voorspelling dat religie zal verdwijnen. Maar …
Broeders van Maastricht – Na een turbulent leven dat 101 jaar duurde, overleed afgelopen donderdag overste Avellinus. Misbruik in zijn orde en ander leed maakten hem niet bitter. ‘Ik heb …
De schutter die in Las Vegas een bloedbad aanrichtte, had geen motief. En mogelijk was dat zijn drijfveer. Zinloosheid wordt al langer gelinkt aan geweld. Een culturele kwaal?
Hoe ziet het humanistisch wereldbeeld eruit? In Trouw deed ik verslag van een wetenschappelijk onderzoek hiernaar. De jongeren blijken minder anti-religieus. Bijna driekwart van de Nederlanders is geen lid van …
Op iedere plaats en in elk tijdperk zoeken mensen naar zingeving. Een gelovige natuurkundige en een ongelovige filmmaker gaan te rade bij internationaal vermaarde wetenschappers. Wat drijft ons?
Levensbeschouwingen – We geven eindeloos betekenis aan een continu veranderende wereld en zien daarom door de bomen het bos soms niet meer. Ik sprak met cultureel antropoloog André Droogers die …