Aangemaakte reacties

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • In reactie op: Zin geven is overleven #3674
  JB
  Sleutelbeheerder

  Als je je onder het artikel aanmeldt om hier te reageren, lees je gelijk de afgeschermde artikelen met een gratis lidmaatschap.

  • Deze reactie is gewijzigd 10 maanden geleden door JB.
  In reactie op: Seculiere spiritualiteit en zingeving #3673
  JB
  Sleutelbeheerder

  Als je je onder dit artikel aanmeldt om hier te reageren, lees je gelijk de afgeschermde artikelen met een gratis lidmaatschap.

  In reactie op: Hoe geef jij zin aan je leven? #3672
  JB
  Sleutelbeheerder

  Als je je onder dit artikel aanmeldt om hier te reageren, lees je gelijk de afgeschermde artikelen met een gratis lidmaatschap.

  In reactie op: Zin geven is overleven #3583
  JB
  Sleutelbeheerder

  Hoe belangrijk is zingeving voor jou in deze tijd?

  Inmiddels verscheen deel 3 in de serie over betekenis geven aan een nieuw dagelijks leven. Ik ben benieuwd wat jouw perspectief is op het belang van bewust zin ‘geven’ of hoe je betekenis nu cultiveert. Fijn als je een berichtje hierover achterlaat.

  In reactie op: Seculiere spiritualiteit en zingeving #2558
  JB
  Sleutelbeheerder

  Het woord ‘zin geven’ dekt de lading inderdaad beter, het is vooral een activiteit. Maar ‘zingeving’ is bruikbaar om het ’totaalpakket’ te benoemen. Het wordt trouwens wel tijd voor een ander vocabulaire voor dit thema.

  In reactie op: Seculiere spiritualiteit en zingeving #2557
  JB
  Sleutelbeheerder

  Louis Sommeling:

  Mijn antwoord op je vragen, heb ik herzien. Voortschrijdend inzicht 🙂
  m.i, kun je het beste niet vanuit die vragen werken, maar iemand helpen zijn eigen zingeving te leren ontdekken; hoe je dat doet, wat voor vragen je tegenkomt en hoe je daarom om kunt gaan, vanuit je eigen ervaring. Anders verval je toch in wat een ander vindt.
  Verder is het woord zingeven beter, is een werkwoord in proces. Zingeving is een statisch object waar je van buitenaf tegenaankijkt en geen ervaring dekt. De werkelijkheid waarin we bezig zijn is een proces.

  Louis Sommeling

  In reactie op: Seculiere spiritualiteit en zingeving #2501
  JB
  Sleutelbeheerder

  Louis Sommeling:

  Weglaten woord ‘seculier’? Niet voor mensen die uit een verleden komen van splitsing seculier/daar boven. En die bewust de secularisatie van de theologie hebben meegemaakt, niet als poging tot ‘verwereldlijking’ maar om de manipulatties van bijbelteksten weg te halen en de existentiële betekenis weer vrij te maken, als actuele boodschap voor ons nu.

  Wel voor mensen die nog steeds steigeren bij het woord ‘religie’. En dat zijn nog steeds de meesten. Dus weglaten.

  Seculiere spiritualiteit bestaat natuurlijk niet. Toen mijn dochter mij eens vroeg wat het eigenlijk betekende, zei ik: ‘verder kijken dan je neus lang is’.

  Onze werkelijkheid is bewegend en meer dan statisch, hetgeen de quantummechanica ons vertelt, het mechanisch denken voorbij. Het ontdekken van die werkelijkheidstendens tot nieuwheid (hetgeen anders is dan het voorbije evolutie-denken ) moet volgens mij, beter benadrukt worden als werkelijk nieuwe zingeving. Moeilijk, maar ik zie het niet gebeuren.

  Als je dit te vaag vindt, zie mijn site http://www.sommeling.net/onze-quantumwerkelijkheid/.

  Louis Sommeling

  In reactie op: Hoe geef jij zin aan je leven? #1843
  JB
  Sleutelbeheerder

  ‘Okee dan: na het lezen van talloze zelfhulpboeken kwam ik er ten langen leste achter dat ik het stevigste anker cq de ultieme zin van het leven veel dichter bij huis kon vinden: de natuur. Gewoon kijken hoe ver je komt met wat je hebt, dat is voor mij de zin van het leven. Of in ieder geval van mijn leven. En dat van elke koolmees, elke wolf en elke plant op aarde. Altijd een uitdaging!’

  Luciënne van Ek

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)