Goede voornemens gestrand? Eén reden om niet te treuren

Goede voornemens volhouden

Ineens staan ze er.
Sneeuwklokjes, omringd door bruine bladeren.
Net goede voornemens. Ieder jaar steken ze de kop weer op.
Al zijn die mooie intenties in februari wel gesneuveld.

 

Zoals gewoonlijk. Hoe hou je ze wél vol tot Nieuwjaar?

Goede voornemens volhouden betekent ze herhalen totdat het gewoontes zijn. Dat duurt gemiddeld enkele maanden. Mislukken moet, het liefst vaak.

 

Als ik ergens een hekel aan heb…

In een efficiënte samenleving is falen net een knoop die van je bloes springt, onderweg naar een feestje. En je hebt het altijd zelf gedaan, ook als je omgeving het moeilijk maakt. Maar een nieuwe gewoonte aanleren is als een nieuwe vaardigheid inslijten. Je wil de mist ingaan om die te kunnen verfijnen. Totdat je een virtuoos bent, die soms miskleunt. Keihard willen slagen werkt averechts.

Maak van goede voornemens volhouden een spel waarin je steeds behendiger wordt. Je wil minder op je iPhone kijken? Haal één keer diep adem voordat je ernaar grijpt. Zo word je je bewuster van de handeling. En stel die greep eens een minuut uit. Dan ga je weer aan het werk en vergeet je uiteindelijk te kijken. Nee? Stel het een paar minuten uit.

 

Totdat je na 30 seconden die WhatsApp-galm hoort

En je impulsief je smartphone oppakt. Mooi, die leg je dus voortaan op afstand of je zet het geluid uit. Is het erg dat je een bericht pas na een uur ziet, als je toch naar het toilet loopt?

 

Maak het je makkelijk

Daarover sprak ik voor een artikel met hoogleraar vitaliteit David van Bodegom. Ons lijf zit het liefst de hele dag op de bank koekjes te eten. Daaraan kunnen we volgens hem niets veranderen. Je lichaam strenge leefregels opleggen is kansloos. Je kunt beter de omgeving naar je hand zetten en drempels opwerpen voor ongewenst gedrag of jezelf zo de juiste richting op dirigeren. Nudging dus.

Gezond leven draait om dagelijkse routines. Het werkt gradueel. Hoe moeilijker je het jezelf maakt om de fout in te gaan, hoe gezonder je de dagen doorkomt. En dan kun je je een paar uitspattingen veroorloven, zegt Van Bodegom. Beter een beetje actiever zijn, dan je steeds opnieuw voornemen drie keer per week naar de sportschool te gaan. Zo hou je het ook vol.

 

Hoe nudge je je bij een derde glas merlot vandaan?

Van Bodegom werkt met 4 V’s.

 1. Verwijderen (zet die fles wijn in de kast).
 2. Vervangen (door iets non-alcoholisch?).
 3. Vermijden (borrels, voorlopig, een maand of drie).
 4. Voorbereiden (een boodschappenlijstje waarop je de merlot vervangt door een mocktail).

Zo verwijderde ik blauwe M&M’s en verving die door jasmijnthee. Dat uitdijend aantal momenten voor mezelf met die knapperige knikkers werd een theeritueel. Het was wennen. Maar na een week dacht ik ’s avonds rond achten al snel aan de waterkoker. Soms zijn de rakkers terug. Dan haalde ik ze op bij AH om de hoek. Ik bleef ook niet in één keer op mijn fiets zitten toen ik vijf was.

 

Wat als je toch een derde glas wegtikt?

Geen probleem dus. Of vraag je af waarom je geen derde wil. Zoals je in december deed, toen je je voornam het bij twee glazen te laten. Daarop reflecteren ondersteunt je intentie. Ga er rustig voor zitten of maak een wandeling met Spike.

Het gaat je om de gezelligheid met collega’s die ook minderen of je voelt je vaker onbehaaglijk na een avondje doorzakken. Een soort stress. Misschien ben je de volgende dag liever fit, dan dat je de avond met vrienden in een roes doorbrengt. Of andersom. Die benevelde gezelligheid blijkt voor jou een belangrijker waarde dan gezondheid. Tenminste, je hoeft geen 100 te worden.

Dan kun je je intentie overboord zetten. Of aanpassen. Maximaal drie glazen.

Naast gewenste gewoontes inslijten: reflecteren. Wat zijn de antwoorden op die vragen? Gedachtes en emoties die erbij opkomen, kun je rustig laten bezinken. Antwoorden dienen zich vanzelf aan. En voor reflecteren is het nooit te laat. Ook niet als je vingers zich opnieuw om de wijnfles krullen.

 

Kortom

Goede voornemens volhouden doe je door er goede gewoontes van te maken. Dat kost tijd en uitglijders horen erbij. Zoek uit waar je intenties vandaan komen en maak het je makkelijk door je omgeving erop in te richten.

 

En nu

Geniet je van die derde wijn. Daarna neem je een kop jasmijnthee, of een paracetamol. 2024 duurt nog even.

 

Meer lezen? Laat je e-mailadres hier achter

 

Lees na Goede voornemens volhouden ook:

Reflecteren op gewoontes

Hoe taakstraffers opnieuw beginnen in een Brabants klooster

 

Update: 20-12-2023

6 gedachten over “Goede voornemens gestrand? Eén reden om niet te treuren

 1. Hans Beantwoorden

  Het helpt inderdaad om je gewoonten zachtjes in de gewenste richting te duwen. Bijvoorbeeld bij stoppen met roken. Het werd na 2000 steeds moeilijker om je peukje op te steken. Op het werk, in de kroeg en ook thuis. Daar ging ik in mee. Langzaam verdwijnt daarop de nicotinezucht uit je bloed. Als je ten slotte besluit om de pijp aan Maarten te geven, kost dat geen moeite, want je hebt het al flink afgebouwd. Gewoon niet meer doen. Van de ene dag op de andere rook je niet meer.

 2. Mendy Bosch Beantwoorden

  Is het echt waar dat ons lijf het liefst de hele dag op de bank zit koekjes te eten? Ik geloof er niks van: die koekjes smaken veel lekkerder nadat je flinke wandeling hebt gemaakt.

  • JB Bericht auteurBeantwoorden

   Zeker, maar je moet eerst van die bank af. En dat valt velen nog niet mee. Energiebesparing is ingebakken. De beloning voor beweging, dat prettige gevoel, krijg je pas achteraf. En terecht 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *