‘Kijk om je heen en ontleen hoop aan wat je waarneemt’

Ontleen hoop aan wat je waarneemt

Interview – Met nieuwsanker Charles Groenhuijsen sprak ik voor Vandaag Magazine over een gezonde dosis relativering in roerige tijden. ‘Mensen zien vaak én klimaatproblemen én die vreselijke sociale media én de politicus die ze verafschuwen.’

Wat is hier in godsnaam aan de hand? Dat dacht NOS-boegbeeld Charles Groenhuijsen toen hij na 23 jaar Verenigde Staten weer in Nederland neerstreek. De nuchtere Fries uit Joure trof landgenoten die mopperden op de overheid, politiek en alles wat ‘slecht geregeld’ was. Maar met Amerika in zijn achterhoofd constateerde hij dat we niks te klagen hadden. Zelf was hij in 2006 net ontslagen bij de NOS vanwege een voor de hoofdredactie onwelgevallige e-mail. Het doek viel voor de man die decennialang nieuws bracht in actualiteiten- programma’s als Nova en het NOS Journaal.

Om zichzelf en anderen een hart onder de riem te steken, werd het tijd voor goed nieuws. Hij schreef in dat jaar Leve Nederland, over het welvaren van ons moderne koninkrijk. Na onder meer zijn boek Optimisten hebben de hele wereld verscheen onlangs Alles gaat voorbij. Zelfs Donald Trump. Een titel die gerust kan stellen óf een vraag oproept. Natuurlijk gaan al dan niet vervelende dingen uiteindelijk voorbij als je lang genoeg wacht, maar is dit geen dooddoener? Niet voor Groenhuijsen.  In de loop der jaren, door schade en schande wijzer wordend, smeedde hij dat inzicht om tot een levenshouding.

Circus Trump

“In West-Europa hebben we het veel beter voor elkaar dan in Amerika”, vertelt hij in een gonzend grand café aan een Utrechtse gracht. “We gaan hier in ieder geval niet failliet aan ziektekosten.” Mensen kunnen zich volgens hem moeilijk voorstellen dat er veel goed gaat in de samenleving en zijn geneigd zich op de korte termijn te richten, zeker als ze de media volgen. Ook vinden ze het lastig om meer dan één verhaallijn te volgen. “Dus houdt iedereen het bij de vaststelling dat Trump gek is. Draai die volumeknop van circus Trump nou eens terug en kijk verder. De ontwikkelingen lopen permanent door, Trump gaat voorbij.” Zo is Amerika in de loop van de 21e eeuw steeds progressiever, veelkleuriger en duurzamer geworden, concludeert hij in zijn nieuwste boek.

Zijn gezonde verstand houdt hem staande in een turbulente, soms lastige wereld. Een moedeloos makend nieuwsbericht of politieke rel? Groenhuijsen verlegt zijn blik naar statistieken en onderzoeksresultaten om vast te stellen dat we nog altijd de juiste koers varen. Hij is geen ‘grappenmaker’ of ‘vrolijkerd’. Ook staat hij niet zingend en fluitend op. “Maar bij de pakken neer zitten, daar heb ik geen talent voor.”

Groenhuijsens grootste zorg is…

Download het interview en lees verder

Dit interview is gepubliceerd in Vandaag Magazine.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *