‘Compassie is aangeboren’

Compassie

Compassie als tegengif voor wereldwijde problemen? Volgens de Britse religie-expert Karen Armstrong die ik sprak voor Nieuw Wij is ze onze enige kans om het tij te keren nu de klok twee voor twaalf slaat. 

Interview

Het tienjarig jubileum vierde ze begin november in Canada. Tijdens het Parlement van wereldreligies in Toronto konden Karen Armstrong en haar team terugblikken op een decennium lang compassie. Tenminste, op het uitdragen ervan. Want dat had de 73-jarige ex-non en religiehistorica voor ogen toen ze in 2008 de prestigieuze Ted Prize won. Het prijzengeld van 100.000 euro gaf haar de kans het Handvest voor Compassie op te zetten. Zo kon ze mensen uit alle windstreken mobiliseren om compassie als richtsnoer te verspreiden.

Velen lazen toen al haar boeken die inmiddels in veertig landen zijn gepubliceerd. De studies over onder meer het christendom en de islam vult ze binnenkort aan met een boek over geschriften uit de grote religieuze tradities. Armstrong ontdekte dat zowel de Indiase, Chinese, christelijke, joodse en islamitische heilige teksten de waarde van compassie benadrukken. “Religie is niet slechts een leuke privékwestie tussen jou en een god. Ze moet uitmonden in actie.”

Ervaren of praktiseren we compassie?

 

Dit is een Premium-artikel. Verder lezen? Log in of word gratis lid door je hieronder te registreren.

Aanmelden voor bestaande gebruikers