Lezingen en workshops zingeving

 

Bij zingeving denken we al snel aan persoonlijke doelen of iets voor de samenleving doen. Maar zin of betekenis ervaren we de hele dag door. Wat is zin en hoe beïnvloeden we het? Als we die vragen beantwoorden, gaan we terug naar af: ons alledaagse leven. En dat begint ’s ochtends, voordat we opstaan.                                                                                                                               Lezingen en workshops zingeving

 

Voor mijn onderzoek naar zingeving putte ik de afgelopen vijftien jaar uit filosofische en wetenschappelijke bronnen. Als journalist voor onder meer Trouw sprak ik met experts uit verschillende disciplines. Een boek over zingeving staat in de steigers.

Als spreker vertel ik er graag over. Interesse?

Mail voor een sessie op maat.

Voor organisaties geef ik onder meer de workshops Zin in je leven en Zin in je werk.

Een (online) gastdocent of moderator nodig?

Ook daarvoor kun je contact opnemen.

 

Review

Deze lente sprak Jolanda op mijn verzoek tijdens de eerste avond in een serie filosofische diners over zingeving – een thema dat zij zelf had aangedragen. Ze gaf een mooie inleiding over de vraag in hoeverre we zelf de controle hebben over zingeving in ons leven. Een lastig thema, maar ze verbond theorie (de fenomenologie van Merleau-Ponty) op heldere wijze met praktijk (concrete voorbeelden van zingevende momenten). Zo kwam een levendig gesprek op gang tussen deelnemers, die dankzij Jolanda tot originele inzichten kwamen. Na afloop waren ze allen enthousiast waren over de avond en de thematiek. Een zeer geslaagde avond dus!

Casper Vuurmans, Vuurwerk Filosofie       (meer reviews onderaan)

 


Najaar 2017

16-10 

Gastcollege Spiritualiteit in de media.  Hoe onze interesse voor zingeving groeide  

School voor Journalistiek, Utrecht  


4-11 
 

Vijfdaagse workshop met collega en religiewetenschapper Koert van der Velde en cultureel antropoloog André Droogers over levensbeschouwingen

Vézelay, Frankrijk.

 

2018

21-6           

Gesproken column over seculiere spiritualiteit tijdens WeMakeThe.City 

Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

6-7 

Tafelgast bij ondernemersprogramma Master You over zingeving en ondernemen

AmsterdamFM

27-10 

Vijfdaagse mini-sabbatical Zin in je leven op reis

Vézelay, Frankrijk  

15-11 

Serie workshops Zin in je werk

LBVD Consultancy IT en privacy, Delft

17-12             

Gastcollege  Media & Zingeving          

Universiteit voor Humanistiek, Utrecht

 

2019

6-3                 

Lezing De maakbaarheid van zin bij Het Filosofisch Diner van Vitamine Z               

Robin Food, Amsterdam

17-3               

Vijfdaagse workshop met collega Koert van der Velde en theatermakers               

Harry Brandsma en Manette Meulenkamp

Vézelay, Frankrijk

12-4                

Workshops Zin in je leven op het jaarlijkse congres voor psychosomatische fysiotherapeuten (NFP)

Berg en Dal   

26-9                 

Workshop Zin in je dagelijks leven tijdens de Vitaliteitsweek op het gemeentehuis van

Leidschendam-Voorburg

 

2021

20-3                   

Lezing zingeving Symposium St. Hoogbegaafd

De Bilt

 

Info volgt           

Lezing Moderne denkers over een zinvol leven. Waarom een koers je helpt

 

Reviews lezingen en workshops

Jolanda gaf ons een stimulerend en inzichtgevend gastcollege voor het vak Media & Zingeving op de Universiteit voor Humanistiek. Ze bracht ons snel bij de kern van ons onderzoek met haar vragen over de betekenis van het begrip zingeving. En over de betekenis van zin in ons eigen leven.

Daarbij toonde Jolanda oprechte interesse voor onze onderwerpen en gaf ze praktische tips om aan de slag te gaan. Daarmee maakte ze schrijven over zingeving tot iets heel concreets.

Yoka van Eck, journalist en zorgethicus i.o., Gorinchem.

 

Jolanda heeft een onuitputtelijke bak aan kennis over alles dat met zingeving te maken heeft – en het grappige is dat haar eigen onderzoek een heldere uitkomst gaf: zin geef je niet, zin beleef je. Dat alleen al is een lezing waard, want het staat haaks op waar wij tegenwoordig aan denken bij zingeving: dat we actief richting moeten geven, dat het een plicht is. Jolanda is veel milder. Ondanks die nuchtere, alledaagse zins-opvatting denkt ze graag over religieuze, filosofische, culturele en sociologische aspecten van zingeving. Het kan haar niet gek genoeg zijn. En daar dan ook nog lekker over schrijven.

Kitty Kilian, De Blogacademie

 

De workshop Zin in je werk was erg leuk, omdat we flink aan het denken werden gezet en met elkaar tot een resultaat moesten komen. Door in wisselende samenstelling te reflecteren op onszelf en de organisatie kwamen we tot een bedrijfsverhaal. En als bijvangst leer je collega’s beter kennen.

Ik merkte dat je tijd wint door samen offline aan stukken te werken. Een tekst wint aan rijkdom wat betreft inhoud, krijgt meer kleur en geeft een verrassend ander resultaat dan waar je zelf op zou uitkomen. Ik vond het verbazingwekkend hoe productief je kunt zijn in zo weinig tijd.

Rein de Vries, ICT-consultant, Amsterdam.

 

Workshop Zin in je dagelijks leven

Zingeving is een groot begrip, maar door deze fijne workshop besef ik weer dat het goed is wat ik voel, ik sta voor mijn eigen normen en waarden. En het is prettig om te merken dat ik geen vreemd eendje ben. Ik weet nu hoe ik dit vertrouwen kan vergroten en dat rituelen werken. Daar ga ik nog meer tijd voor vrijmaken.

Monique Bolleboom, medewerker gemeente Leidschendam-Voorburg, Leidschendam

‘Ik vroeg me af hoe je meer open kunt staan voor zingeving. In een hele prettige, ontspannen sfeer realiseerde ik me dat het zit in kleine dingen. Het gaat om meer oog hebben voor je omgeving en daar ruimte voor maken.

Eveline van den Broek, stedenbouwkundige, Den Haag

 

Online bijeenkomsten

Zin in je leven Live vond ik een intieme en vormende ervaring. Jolanda zet mensen aan het denken en brengt ze met elkaar in verbinding. Door haar kwaliteit van luisteren en vragen komen de mooiste verhalen boven tafel. Wat zorgt ervoor dat we resonantie of weerklank ervaren in onze omgeving, anders dan een toevallige impuls in onze hersenen? Die vraag nam ik mee.

Jolanda Naaktgeboren, docent levensbeschouwing / Fully Mind, Capelle aan den IJssel

 

‘Zin in je leven Live online bleek een prettige online bijeenkomst. Na de inleiding van Jolanda en een meditatief moment gingen we over het thema in gesprek. De verschillende deelnemers hadden interessante perspectieven en met een half uur was het een fijne, korte opfrisser.’

Hans Idink, Orgis web & philosophy, Doetinchem

 

‘Het was een kort maar krachtig half uur, waarin Jolanda de essentie wist te raken van wat er op dit moment speelt in de maatschappij. Ik was aangenaam verrast dat we met elkaar zo de diepte ingingen, iets wat ik in mijn omgeving nog wel eens mis. Zingeving vinden in tuinieren of sporten, dat blijft me bij, zoals ik dat ook vind in wat ik eet of drink. Het is voor mij een manier om me met anderen verbonden te voelen.’

Bieke Struyf, Deurne