Onze snel veranderende samenleving roept prangende vragen op. Wat verstaan we onder vrijheid, wanneer is een leven voltooid, hoe gaan we om met kunstmatige intelligentie, wat houdt de Nederlandse identiteit in en wie zijn we eigenlijk zelf?

Cultuur

De antwoorden liggen niet voor het oprapen sinds grote verhalen als traditionele religies en politieke ideologieën op hun retour zijn. Nieuwsgierig naar wat we daarmee verloren, streek ik twaalf jaar geleden neer op de redactie religie & filosofie van dagblad Trouw. Inmiddels ontrafel ik zelfstandig met een cultuurwetenschappelijke achtergrond en een journalistieke invalshoek onze zoektocht naar die antwoorden. Hoe geven we nu een zinvolle draai aan ons leven en welke invloed heeft deze praktijk op onze cultuur en andersom?

Daarvoor studeerde ik af op betekenis geven en zin ervaren vanuit een cultuurfilosofisch perspectief, spit ik door onder meer sociologisch, filosofisch, antropologisch en psychologisch onderzoek, dompel me onder in vakliteratuur en bevraag experts over de manier waarop we zin geven.

Hierover publiceer ik in media als Trouw, Filosofie Magazine en Vrij Nederland, en via Reporters Online in Blendle. Een boek staat in de steigers. Wil je mijn onderzoek steunen?

Gratis artikelen

Doneer dan een bedrag naar keus en ontvang onderzoeksupdates en een toegangscode voor alle artikelen. Een jaar lang lees je de gepubliceerde artikelen én de verhalen die nog gaan verschijnen. Met jouw bijdrage help je mij als zelfstandig journalist en cultuurvorser dit onderzoek mogelijk te maken. Veel dank!