Onderzoek zingeving

 

Zingeving is van alle tijden. Maar grote verhalen die hele volksstammen zin gaven, zijn passé. Wat verving het Communistisch Manifest en de Bijbel? Of kunnen we zonder? Waaraan refereren we voor antwoorden op vragen als hoe strikt je je aan de coronaregels houdt, wat vrijheid is of waarom je ongemak voelt over drie vliegreizen dit jaar naar je Franse vakantiehuis? Alleen aan onszelf?

 

Cultuur en zingeving

Koers houden blijkt lastig in een snel veranderende en individualistische samenleving. De burn-outcijfers spreken voor zich. Waarom doen we wat we doen en is dat nog deel van een groter verband? Ik ging vijftien jaar geleden op zoek, met een cultuurwetenschappelijke blik. Als journalist op de redactie religie & filosofie van Trouw en later ook voor media als Filosofie Magazine en Vrij Nederland, sprak ik een bont gezelschap aan academici en andere ervaringsdeskundigen over zingeving. Dat woord gebruikten ze toen nauwelijks. Nu wel.

 

Alledaags welzijn

Google toont ruim een miljoen zoekresultaten op ‘zingeving’. De overheid regelt het voor haar burgers en bedrijven zetten hun ‘purpose’ in de etalage. Ook media maken er meer ruimte voor. Want zingeving blijkt cruciaal voor ons welzijn. En het overstijgt religie. In mijn cultuurfilosofisch afstudeeronderzoek naar zingeving zag ik hoe alledaags het is. Net als ontbijten. En we hebben er minder grip op dan we willen. We geven geen zin, maar ervaren die vooral.

Toch kunnen we zin beïnvloeden en dat doen we al millennia. Wat zin is en hoe het tot antwoorden leidt, lees je in het boek waaraan ik werk. Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse mail

Aanmelden Zinlijst

 

Onderzoek zingeving steunen?

Waardeer je mijn werk? En wil je weten wat zingeving betekent voor jezelf en de samenleving? Doneer dan een bedrag naar keus. Zo help je mij verder werken aan dat onderzoek en kwaliteitsartikelen hierover. Veel dank!







 

Onderzoek zingeving