Ik zoek hier niet naar het hogere

Spirituele rituelen in basiliek Sainte-Marie-Madeleine in Vézelay

Spirituele rituelen – Je hebt geen geloof in het hogere nodig om spiritueel te zijn. Wel verbeelding. Een weekje in het Franse Vézelay.

Traag zweeft mijn rechtervoet door de lucht. Wanneer die de vloer raakt, komt mijn linker sportschoen voorzichtig in beweging. Ik kijk op. De enorme zuilen aan weerszijden van het middenschip lijken tot in de hemel te reiken. En dat was de bedoeling van de architecten die de Franse basiliek in de twaalfde eeuw lieten optrekken. Ik zet mijn loopmeditatie voort, terwijl de anderen op hun eigen manier de sfeer van deze eeuwenoude ruimte opsnuiven.

We kwamen naar het Bourgondische Vézelay om met onze biosofie aan de slag te gaan, je levensloop, zeg maar. Hoe ziet die er levensbeschouwelijk uit? Waar de één uit de filosofie put, zweert de ander bij het orthodox baptisme. Gemoedelijkheid is troef deze week. Als atheïst hoor ik hoe je nog op volwassen leeftijd de Bijbel van kaft tot kaft kunt leren lezen, letterlijk nemen dus. En zij zien mij als ongelovige in een christelijk godshuis op boeddhistische leest geschoeide aandachtige bewegingen maken .

Spirituele rituelen

Waar we mee bezig zijn? Daarover zijn verschillende theorieën. We structureren als mens de tomeloze tijd of het gaat over ons onvermogen volledig grip te krijgen op de omgeving. Dat los je op door je over te geven aan een spiritueel spel. Het gaat niet om de waarheid, anders hadden we het geen week met elkaar volgehouden. Het lijkt eerder op een geruststellend besef dat de wereld toch wel doordraait, ongeacht wat je doet. Terwijl je je perspectief op de omgeving kan veranderen met spirituele rituelen. Teksten lezen, bespiegelen, zingen, mediteren. Wel samen. Want als groepsdieren beleven we het graag met elkaar.

Dit artikel lees je gratis. Wil je me helpen verder te werken aan mijn onderzoek naar zingeving en kwaliteitsartikelen hierover? Doneer dan onderaan een bedrag naar keus.

Rituele gewoontes

Als je liever samen spiritueel bent, dan ligt een groep of religieuze gemeenschap voor de hand. We leggen ons tegenwoordig alleen niet meer vast. Waarom kiezen voor de rituele gewoontes van een kleine of grotere club als je nog zoveel uit kunt proberen? De kracht zit ‘m in de keus, vertelt een deelnemer me. Die maakt je ervaringen van de spirituele praktijk specialer dan die van de andere stromingen.  Maar dan moet je er wel een beetje in geloven, of doen alsof. Zo ontstaan tradities.

En als je kiest, dan ga je voor de herhaling. Eén vorm van spiritualiteit praktiseren, zou de beleving ervan verdiepen. Ik herken het. Jaren geleden koos ik voor boeddhistische vipassana-meditatie. Hoe vaak ik ook op hetzelfde kussen en in dezelfde ruimte zit, geen sessie is gelijk. Voor loutering hoef je niet ver te zoeken.

Het hogere

Ik sta stil voor het indrukwekkende koor. Zoals veel Nederlanders heb ik nog christelijke bagage, light. Maar ik zoek in deze basiliek niet naar het hogere. Wat dat ook moge zijn. Of wél, als het hogere gelijk staat aan ontzag voor alle mensen die zich vóór mij een weg door het leven ploeterden, hun feestjes vierden en fantastische bouwwerken neerzetten. En erin bleven geloven, tegen de klippen op. Dat kan ik me hier makkelijk voorstellen.

Waarom?

Zo is het ook niet moeilijk om me in te leven als we naar elkaars favoriete muziek- en tekstfragmenten luisteren. Van Stoner tot die Bijbel. In het huis aan de rand van Vézelay glijden voorwerpen door onze vingers die op de ander ooit indruk maakte. We doen wat velen vóór ons deden: stilstaan en om ons heen kijken. De kabbelende rivier langs het huis, verhalen meebeleven, stoofpeertjes uit de tuin halen. En prehistorische rotstekeningen in de buurt bewonderen. Ook grotbewoners gebruikten hun verbeelding. We staan in een millennia oude traditie.

.

Mijn onderzoek naar zingeving volgen? Laat je e-mailadres hier achter.

Waardeer je dit artikel? En wil je weten welke rol zingeving speelt in je leven en de maatschappij? Doneer dan een bedrag naar keus. Zo help je mij verder te werken aan een onderzoek en kwaliteitsartikelen hierover. Veel dank!

Tot nu toe gedoneerd: € 378,06 

Ook mee?

Lees dan meer over de reis en het spel.

 

Enkele vorige edities:

 

2 gedachten over “Ik zoek hier niet naar het hogere

 1. Marcel Duijn Beantwoorden

  Hi Jolanda,

  Ik vond dit een fascinerende inkijk in jouw perspectief. Dit is het mijne.

  Elk ‘Isme’ is een geloofssysteem, dus ook het tegenovergestelde van religie is een geloof, wat eigenlijk een mindset van ontkenning (weerstand) is en niet een neutrale visie. Ook zij die de Kerk der Wetenschap bezoeken, hangen vaak ditzelfde geloof aan. Source houdt van ironie 🙂 Uiteindelijk denk ik dat wetenschap het bestaan van God (ik heb de voorkeur voor het woord Source of het Collectieve Bewustzijn) zal bevestigen. De aanduiding ‘god’ heeft een religieuze implicatie, en religie is niet ‘spiritualiteit’, maar één bepaalde uiting hiervan en eigenlijk niet meer dan een controlesysteem van mensen. Als je deze nuance naast ‘atheisme’ legt, dan is atheïsme weerstand tegen religie en niet zozeer spiritualiteit. Dat woord betekent voor iedereen weer iets anders.

  Om de Wetenschap er nog even bij te slepen. dit voorziet in een contrasterend perspectief ten opzichte van geloof. Zonder dit contrast kunnen er simpelweg geen inzichten ontstaan, dit geldt voor alles in het leven. Ik ben zelf in die mindset aangeland die in de Boeddhistische visie ‘non-attachment’ heet. Dit is puur ervaren zonder filter van een geloofssysteem. Dat is de ‘Verlichting’ die tot de Boeddha kwam. Zie ook hier weer het contrast tussen geloof en niet-geloof. Leven is in mijn visie contrasten ervaren en dit en ons persoonlijke levensdoel doorgronden, en uiteindelijk ook volgen. Dat is de keuze die we hebben. Dat beantwoordt voor mij althans ook meteen de vraag wat the F het er allemaal toe doet.

  In onze etherische eeuwige staat zijn we integraal onderdeel van het collectieve bewustzijn. We projecteren onszelf in onze fysieke dimensie om te voelen. Ik vergelijk dat altijd met een patatje mayo. Ik eet dat maar twee keer per jaar overigens. Als bewustzijn weet ik dat het bestaat, maar als Marcel kan ik er pas echt van genieten.

  Love & Gratitude
  Mars Asa Yuva

  • JB Bericht auteurBeantwoorden

   Hi Marcel,

   Dank voor je reactie. Atheïsme is uiteraard ook maar een aanname en de verschillende ideeën over en definities van termen als religie en spiritualiteit maken het thema niet duidelijker. Ik kijk zelf graag door de antropologische bril en ga uit van religiositeit als universele behoefte van de mens, zonder direct aan een god te denken. Ik schreef hierover een artikel dat een tijdje geleden in NRC Next stond. Als je je e-mailadres hier achterlaat, stuur ik het je toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *