Theater maken in het Franse Vézelay

bezinningsvakanties

Vezelay retraite – Zingeving draait om handelingen en ervaringen. Deze mix van gerichtheid en het onverwachte is de basis van de aankomende vijfdaagse in het Franse Vézelay. Jaarlijks onderzoeken we daar hoe we ons leven in een zinvol kader zetten.

 

Deze keer gaan theatermakers Harry Brandsma en Manette Meulenkamp met ons mee. Harry werkte met jongeren in de gevangenis en in de brandhaarden van Belfast en Capetown. Manette speelde met de befaamde Britse regisseur Peter Greenaway. Zowel Harry als Manette hebben veel ervaring met groepen die niet gewend zijn toneel te spelen. 

Want in die vijf dagen draaien we samen een scenario in elkaar. Jouw rol bepaal je zelf aan de hand van wat jou inspireert, zoals andere deelnemers of de omgeving. Dat decor biedt volop keus. Denk aan bronnen waar Kelten hun rituelen voltrokken, een prachtige basiliek of de nabij gelegen grotten met tekeningen die homo sapiens 30.000 jaar geleden achterliet. Zo improviseren we een spel bij elkaar.

Vrije tijd

Maar je hebt daarnaast genoeg vrije tijd om de omgeving te verkennen. Bezoek kastelen, meren, schilderachtige dorpjes, Keltische tombes, grotten en een waterval. De heuvelachtige streek leent zich goed voor korte en langere wandelingen door uitgestrekte bossen en velden. Over oude paden en paadjes kun je van dorp naar dorp lopen. Het gebied is onderdeel van natuurpark De Morvan, waar industrie verboden is. In de enorme bossen ten oosten van Vézelay zit het vol met groot wild. Midden in het bos ligt een Romeins tempeltje. En vergeet de befaamde Bourgondische keuken niet.

 

Praktische info

Klik hier om de huizen te bekijken waar we verblijven tijdens deze Vézelay retraite.

Datum: 17 tot 22 maart 2018.

Prijs: eenmalig 285 euro (try-out-editie), incl. verblijf en programma. Voor de maaltijdenpot zamelen we 90 euro in. Een dag eerder komen en/of later vertrekken in overleg. We stimuleren carpoolen.

 

Mee of heb je nog vragen?

Stuur een mail en/of we bellen!

 

Wie ‘we’ zijn

Als journalist met een cultuurwetenschappelijke achtergrond ben ik al twaalf jaar gefascineerd door de manier waar op we zin geven. We doen het allemaal, we kunnen niet zonder en toch zijn we er ons vaak amper van bewust. Zonde. Juist omdat betekenis als een rode draad door ons dagelijks leven loopt, kunnen we er iets moois van maken. De kennis en ervaring die ik hierover opdeed, goot ik in de onlinecursus Zin in je leven. Een boek komt eraan.

 

 

Mijn collega Koert van der Velde leerde ik kennen op de redactie van Trouw, waar hij ruim twintig jaar werkte. Hij promoveerde als religiewetenschapper op een onderzoek naar religiositeit zonder geloof, dat verscheen onder de titel Flirten met God. Naar aanleiding hiervan organiseren we jaarlijks samen een meerdaagse workshop in Frankrijk met maximaal tien deelnemers en kok Rogier. Koert komt al jaren in Vézelay en kent zowel de omgeving als haar geschiedenis op zijn duimpje.

 

Enkele vorige edities van de retraites in Vezelay:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *