Wat betekent verlichting?

Wat betekent verlichting

Wat betekent verlichting? – Beoefenaren van mindfulness en meditatie ontdekken het boeddhisme als een praktijk die aansluit bij hun dagelijks leven. Maar ze geven er wel een eigen draai aan. Voor Bodhitv maak ik een interviewserie over wat zij en moderne boeddhisten onder ‘verlichting’ verstaan. Gaat het om een felbegeerde bewustzijnsstaat of is het alledaagser?

 

‘Wat is verlichting? Die vraag vond ik tien jaar geleden nog heel intrigerend. Toen begon ik in Amsterdam met vipassana-meditatie. Maar inmiddels ben ik er niet meer zo mee bezig. Het bereiken van verlichting of nibbana (ook wel: nirvana, .red) de staat waarin je geen lijden meer ervaart, was een big deal, iets waar je zo snel mogelijk moest zien te komen. Tegelijkertijd begreep ik er weinig van, want het werd omhuld door onduidelijkheid en esoterie. Het leek me een lange, zware weg waarvan het eind slechts voor weinigen is weggelegd.
 
Ik begreep van leraren dat arahats (of: arhats, .red), volledig verlichte mensen, vergeten te eten en te drinken, omdat ze geen verlangen meer kennen. Een ‘oppas’ zou moeten voorkomen dat ze daaraan overlijden. Ik dacht: dat kan niet kloppen. Als dit verlichting is, geef mijn portie dan maar aan Fikkie.’

 

Maar wat betekent verlichting dan wel?

 
‘Toen het boeddhisme hier landde, dachten veel westerlingen dat je er een soort supermens van werd…’

 

Lees verder op Bodhitv.
 
 
Lees ook:
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *