Zingevingsreis

 

Aankomst op zondag

Borrel, diner, kennismaken.

Maandag

Hoe we kwamen waar we nu zijn. Zingeving is van alle tijden. Hoe deden onze voorouders dat en wat zien we daarvan terug in ons eigen leven? Welke invloed heeft de huidige samenleving daarop? Wat wil je ervan behouden en wat kan weg? Workshop.
Die héle verre voorouders gaven al betekenis aan de wereld om hen heen. Dat is mooi te zien in Les grottes d’Arcy. Hier vertaalden ze hun belevenissen naar de beroemde schilderingen, die we in een mysterieus gangenstelsel bij lamplicht zullen ontdekken.
Tastbare verhalen. Aan de hand van een voorwerp, tekst of muziekfragment vertellen we elkaar waarom het zo’n indruk op ons maakte.

Dinsdag

En hoe deden Middeleeuwers dat nou, zin geven? Koert vertelt ons tijdens een zwerftocht door de prachtige basiliek op de heuvel wat hen deed warmlopen om soms duizend kilometer af te leggen met deze pleisterplaats als doel. We gaan ter plekke in hun schoenen staan en wandelen vervolgens door de bosrijke omgeving weer naar beneden.
Betekenis of zin geven. Hoe doen we dat precies en wat kunnen we daarmee in ons dagelijks leven? Workshop.
En nu in de praktijk. We hijsen onze bevindingen van vanmiddag in een praktisch jasje. Workshop.

Woensdag

Hoe we bijzondere ervaringen cultiveren. Naast zijn carrière als journalist, waarvan ruim 20 jaar bij Trouw, promoveerde Koert op een onderzoek naar religieuze ervaringen. Vanochtend vertelt hij ons er alledaagse, persoonlijke én bizarre verhalen over.
We laten onze verbeelding de vrije loop bij de Fontaines Sallee waar de Kelten hun rituelen voltrokken. Onder meer symbolische stenen cirkels en restanten van Romeinse tempels tonen de aantrekkingskracht van deze natuurlijke zoutwaterbronnen op mensen en culturen door de eeuwen heen.
Zin moet je maken. Over deze stelling gaan Koert en ik een stevig gesprek aan.

Donderdag

In koppels met een opdracht wandelen we vanochtend naar een bijzondere vrouw. Zij gooide haar leven radicaal over een andere boeg. Tijdens ons bezoek vertelt ze hoe dat is bevallen.
De sprookjesachtige, enkel met kaarsen verlichte basiliek op de heuvel is vanavond het decor waarin we ronddwalen. In de crypte mediteren monniken en nonnen tot diep in de nacht. Je mag meedoen. Als het meezit, baadt het dorp beneden in maanlicht, half bedekt door wolkslierten.

Vrijdag

We nemen met elkaar de tijd voor ontbijt en koffie om de week af te sluiten (eventueel vertrek).
Licht avontuurlijke wandeling door bossen en over heuvels.
Diner bij vuurkorven aan de rivier.

Als je wilt, kun je aansluiten bij dagelijkse meditatiesessies.

Mee?

Vragen over deze zingevingsreis?

Stuur een mail en/of we bellen!

Terug naar Zin in je leven op reis