Wat is zingeving?

Zingeving of betekenisgeving is zoeken naar de zin van het leven of doelen stellen waarnaar je streeft, zo klinkt het regelmatig. Een gebrek aan zingeving kan leiden tot psychische en lichamelijke klachten. Zingeving in de zorg gaat daarom vaak om het zoeken, vinden of maken ervan. Maar zin of betekenis ervaar je in al je activiteiten. Soms meer en soms minder. Zin ‘geef’ je dus niet, maar beleef je.

 

Zingeving betekenis

De betekenis van zingeving is het duidelijkst als iets van waarde je toe- of ontvalt. Denk aan de geboorte van je kind of het verlies van een naaste, bij de scheiding van je partner bijvoorbeeld. Zinvol leven is dan een thema waar je mogelijk bij stilstaat. Je blikt terug, kijkt vooruit en vraagt je af hoe het zal zijn in die nieuwe situatie. Wat je als kersverse ouder of single doet en laat, en waarom.

 

Existentiële zingeving

Soms komen algemenere levensvragen op, zingevingsvragen als wie ben ik en waarom leef ik. Existentiële zingeving gaat over het bestaan. Het zijn kwesties die iedereen herkent, ongeacht waar je woont en in welke situatie. Het onderscheid tussen existentiële zingeving en alledaagse is vaag. Want als je je afvraagt wie je bent, gaat het al gauw over je dagelijks leven.

 

De zin van het leven

De zin van het leven is een filosofische kwestie waar je niet dagelijks bij stilstaat of die je misschien minder bezighoudt. De vraag kan opspelen als je je ervaring van zin in een groter perspectief wilt zetten. Vroeger was religie zo’n perspectief dat je aangereikt kreeg van huis uit. Tegenwoordig ligt dat minder voor de hand en geef je zelf antwoord.

 

Zinvol leven

Want zinvol leven willen we uiteindelijk allemaal. Daarvoor op zoek naar zingeving gaan, klinkt gekunsteld als zin in het leven vooral een kwestie is van zin ervaren. Die ervaring kun je cultiveren, waar je ook bent. Je hoeft er geen wereldreis voor te maken.

 

De samenleving

Ervaren we minder betekenis sinds de grote verhalen als het christendom en socialisme in het Westen op hun retour zijn? De normen en waarden die erbij horen, worden niet meer breed gedeeld. Ook gezamenlijke rituelen verloren hun kracht, zoals op zondag samenkomen voor bezinning. Maar zingevingsvragen blijven. De fascinatie voor wat ons overstijgt, is ingebakken. Zwarte gaten, tijdloze kunst en het coronavirus: we hebben er geen grip op en daarom houden ze ons bezig.

 

Zingeving en spiritualiteit

Die verwondering en ermee omgaan noemen we spiritualiteit of religiositeit. Over de bron ervan hoeven we het niet met elkaar eens te zijn. Wat de een God noemt, is voor een ander energie of nog onontdekt door de wetenschap. Je hangt bijvoorbeeld een religie aan, volgt een praktische filosofie of een ‘spiritueel pad’.

Bildung en cursussen als mindfulness, timemanagement, en leefstijl- of zelfhulpboeken tegen stress en voor meer geluk kun je als onderdeel van zo’n pad zien. Trajecten waarmee je eigen, onwenselijk gedrag aanpakt of daarin meer balans zoekt, verwijzen naar hoop op een betere wereld. Eentje waarin je jezelf overtreft.

 

Zingeving voorbeelden

Voorbeelden van zingeving zijn:

♦   Goede relaties met familie en vrienden onderhouden.

♦   Genieten van het leven.

♦   Je ontwikkelen in bijvoorbeeld werk of studie.

♦   Bijdragen aan een betere wereld.

♦   Een hogere macht of kracht eren.

 

Dus waarom is zingeving belangrijk?

Noem het zin ervaren. Dat doen we allemaal, meer of minder, en het is cruciaal voor je welzijn. Zonder zin geen leven. Het is de motor die je doet gaan.

 

Zin om meer te lezen? Meld je dan hier aan en ontvang iedere maand een gratis selectie artikelen.

 

Ik schreef vijftien jaar over zingeving voor landelijke media als Trouw, Vrij Nederland en Filosofie Magazine. Nu schrijf ik een boek en lees je alles hier.

 

Waardeer je dit artikel? En wil je weten welke rol zingeving speelt in je leven en de maatschappij? Doneer dan een bedrag naar keus. Zo help je mij verder te werken aan een onderzoek en kwaliteitsartikelen hierover. Veel dank!

 

Tot nu toe gedoneerd: € 378,06

  

.
Lees ook:

 

 

Filosoof Ignaas Devisch over zin

‘Moeten we het wel laten om ons een betere wereld in te beelden? Optimisme is een geloof als een ander en misschien is het zelfs een nuttige illusie om vooruit te raken in dit leven. Waarom zouden we anders streven naar wetenschappelijke kennis, vooruitgang of zinvolle relaties? Wie, inclusief atheïsten, gelooft nu niet in liefde, geluk, hoop, toekomst, of in de veerkracht van de mens, of in zijn kinderen?

…De zin van de wereld openen, misschien ligt daar dan wel dé opgave voor het atheïsme
vandaag.’

In De Standaard

 

 

Zingeving

Hoe we zin geven

 

2 gedachten over “Wat zingeving betekent

  1. Jan Veltman Beantwoorden

    Vanuit en via de Franciscaanse spiritualiteit ben ik een ontdekkingstocht gaan maken door diepe dalen en via grote hoogten. Vervolgens verbreding van deze verdieping met o.a. ontmoetingen Meister Eckhart, Thomas Merton met belangstelling voor het werk André Droogers. Door te schrijven en pelgrimeren loopt mijn ontdekkingstocht, die voelt als een oneindige weg in een mooie balans verder.

  2. Trudy Beantwoorden

    Zingeving is voor mij fijne dingen doen met mijn familie, de kinderen in het bijzonder. Dat geeft het leven inhoud en heeft mij door moeilijke tijden heen gesleept. Ik kan rustig zeggen dat de kinderen het hoogtepunt in mijn leven zijn, ik denk iedere dag even aan ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *