Wat is zingeving?

Zingeving is zoeken naar de zin van het leven of doelen stellen waarnaar je streeft, zo klinkt het regelmatig. Zingeving in de zorg gaat vaak om het zoeken, vinden of maken ervan. Want als je een gebrek aan zingeving ervaart, kun je psychische en lichamelijke klachten krijgen. Maar zin of betekenis ervaar je in al je activiteiten. Soms meer en soms minder.

 

Zingeving betekenis

De betekenis van zingeving is het duidelijkst als iets van waarde je toe- of ontvalt. Denk aan de geboorte van je kind of het verlies van een naaste, bij de scheiding van je partner bijvoorbeeld. Zinvol leven is dan een thema waar je mogelijk bij stilstaat. Je blikt terug, kijkt vooruit en vraagt je af hoe het zal zijn in die nieuwe situatie. Wat je als ouder of single doet en laat, en waarom.

 

Existentiële zingeving

Soms komen algemenere levensvragen op, zingevingsvragen als wie ben ik en waarom leef ik. Existentiële zingeving gaat over het bestaan. Het zijn kwesties die iedereen herkent, ongeacht waar je woont en in welke situatie. Het onderscheid tussen existentiële zingeving en alledaagse is vaag. Want als je je afvraagt wie je bent, gaat het al gauw over je dagelijks leven.

 

De zin van het leven

De zin van het leven is een filosofische kwestie waar je niet dagelijks bij stilstaat of die je misschien minder bezighoudt. De vraag kan opspelen als je op zoek naar zingeving bent en dat in een groter perspectief wilt zetten. Vroeger was religie zo’n perspectief dat je aangereikt kreeg van huis uit. Tegenwoordig ligt dit minder voor de hand en gaan mensen zelf op zoek naar antwoorden.

 

De samenleving

Ervaren we minder betekenis sinds de grote verhalen als het christendom en socialisme in het Westen op hun retour zijn? Normen en waarden schitteren niet meer in een alomvattend kader en voor veel westerlingen verloren gezamenlijke rituelen hun kracht, terwijl zingevingsvragen blijven. En de fascinatie voor datgene wat de individuele mens overstijgt, is ingebakken. We blijven ons verwonderen over zaken waarop we geen grip hebben. Denk aan ontzagwekkende natuurpracht of imposante kunst.

 

Zingeving en spiritualiteit

Wetenschappers gebruiken termen als spiritualiteit of religiositeit voor deze verwondering en de neiging om die te cultiveren. Dat bijzondere waarvan we onder de indruk zijn, wordt ook wel transcendentie genoemd. Het is niet voor iedereen relevant of dit transcendente buiten of in onszelf bestaat of dat we alleen maar iets bijzonders ervaren.

Wel gaan velen ermee aan de slag in een praktische filosofie, godsdienst of een zogeheten ‘spiritueel pad’. Ze nemen geen genoegen met de intrinsieke zinloosheid van het bestaan en geven hun leven franje met een samenhangend verhaal, een levensbeschouwing.

Ook Bildung en cursussen als mindfulness, timemanagement, en de zogeheten lifestyle of zelfhulpboeken tegen stress en voor meer geluk kun je in dit licht zien. Trajecten waarmee je eigen, onwenselijk gedrag aanpakt of daarin meer balans zoekt, verwijzen naar hoop op een betere, bijzondere wereld. Eentje waarin je jezelf overtreft.

zingeving: wat is het, hoe werkt het en wat we ermee kunnen? Daarover schreef ik vijftien jaar voor landelijke media.

 

Benieuwd naar de antwoorden? Laat je e-mailadres dan hier achter en ontvang iedere maand een gratis selectie artikelen.

 

De betekenis van zingeving

Lees hier waarom je betekenis niet helemaal in de hand hebt

 

Filosoof Ignaas Devisch over zin

‘Moeten we het wel laten om ons een betere wereld in te beelden? Optimisme is een geloof als een ander en misschien is het zelfs een nuttige illusie om vooruit te raken in dit leven. Waarom zouden we anders streven naar wetenschappelijke kennis, vooruitgang of zinvolle relaties? Wie, inclusief atheïsten, gelooft nu niet in liefde, geluk, hoop, toekomst, of in de veerkracht van de mens, of in zijn kinderen?

…De zin van de wereld openen, misschien ligt daar dan wel dé opgave voor het atheïsme
vandaag.’

In De Standaard

 

Lees ook:

1 gedachte over “Wat zingeving betekent

  1. Jan Veltman Beantwoorden

    Vanuit en via de Franciscaanse spiritualiteit ben ik een ontdekkingstocht gaan maken door diepe dalen en via grote hoogten. Vervolgens verbreding van deze verdieping met o.a. ontmoetingen Meister Eckhart, Thomas Merton met belangstelling voor het werk André Droogers. Door te schrijven en pelgrimeren loopt mijn ontdekkingstocht, die voelt als een oneindige weg in een mooie balans verder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.