Zingeving

 

Zingeving is al zo oud als de mensheid. Zweverig? Welnee, iedereen doet het. De oude Grieken met hun levenskunst deden het, idealistische, sociale ondernemers, middeleeuwse monniken en gedreven romanschrijvers. Of de buurvrouw die iedere avond rond achten haar hond uitlaat en terugblikt op haar dag.

Normen en waarden

Zingeving is een individuele zaak sinds de grote verhalen als het christendom en socialisme in het Westen op hun retour zijn. Normen en waarden schitteren niet meer in een alomvattend kader en voor veel westerlingen verloren gezamenlijke rituelen hun kracht. Maar de fascinatie voor datgene wat de individuele mens overstijgt, is ingebakken. We blijven ons verwonderen over zaken waarop we geen grip hebben. Denk aan ontzagwekkende natuurpracht, de geboorte van je kind of imposante kunst.

Zingeving en spiritualiteit

Wetenschappers gebruiken termen als spiritualiteit of religiositeit voor deze verwondering en de neiging om die te cultiveren. Dat bijzondere waarvan we onder de indruk zijn, wordt ook wel transcendentie genoemd. Het is niet voor iedereen relevant of dit transcendente buiten of in onszelf bestaat of dat we alleen maar iets bijzonders ervaren. Wel gaan velen ermee aan de slag in een praktische filosofie, godsdienst of een zogeheten ‘spiritueel pad’. Ze nemen geen genoegen met de intrinsieke zinloosheid van het bestaan en geven hun leven franje met een samenhangend verhaal, een levensbeschouwing.

Ook Bildung en cursussen als mindfulness, timemanagement, en de zogeheten lifestyle of zelfhulpboeken tegen stress en voor meer geluk kun je in dit licht zien. Trajecten waarmee je eigen, onwenselijk gedrag aanpakt of daarin meer balans zoekt, verwijzen naar hoop op een betere, bijzondere wereld. Eentje waarin je jezelf overtreft.

zingeving: wat is het, hoe werkt het en wat we ermee kunnen? Daarover schreef ik vijftien jaar voor landelijke media.

 

Benieuwd naar de antwoorden? Laat je e-mailadres dan hier achter en ontvang ieder kwartaal een gratis selectie artikelen.

 

De betekenis van zingeving

Lees hier waarom.

 

Zingeving volgens filosoof Ignaas Devisch:

Moeten we het wel laten om ons een betere wereld in te beelden? Optimisme is een geloof als een ander en misschien is het zelfs een nuttige illusie om vooruit te raken in dit leven. Waarom zouden we anders streven naar wetenschappelijke kennis, vooruitgang of zinvolle relaties? Wie, inclusief atheïsten, gelooft nu niet in liefde, geluk, hoop, toekomst, of in de veerkracht van de mens, of in zijn kinderen?

…De zin van de wereld openen, misschien ligt daar dan wel dé opgave voor het atheïsme
vandaag.

In De Standaard

 

Lees ook:

 

1 gedachte over “Zingeving: waarom we geen zin geven maar zin ervaren

  1. Jan Veltman Beantwoorden

    Vanuit en via de Franciscaanse spiritualiteit ben ik een ontdekkingstocht gaan maken door diepe dalen en via grote hoogten. Vervolgens verbreding van deze verdieping met o.a. ontmoetingen Meister Eckhart, Thomas Merton met belangstelling voor het werk André Droogers. Door te schrijven en pelgrimeren loopt mijn ontdekkingstocht, die voelt als een oneindige weg in een mooie balans verder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *